07 oktober 2011

Sist men inte minst...


Innanför de gigantiska dörrarna finns detta fantastiska rum som håller kraftkällan för hela fabriken. Det är en mäktig syn med dessa gamla ASEA-turbiner i detta rum med HÖGT i tak och svart-vitt golv.


 I rummet visar sig också en något oväntad Buddah-staty mitt i kraftverket! Skulpturen kom företaget i ägo under Stockholmsutställningen 1897 och efter detta placerades den i kraftverket och har stått där sedan dess. Det sägs att om den flyttas så stannar hela kraftverket...


 Jag älskar golvet! Tycker det är fantastiskt vackert tillsammans med alla de svarta maskinerna. Alla gamla skyltar är kvar och det är en ren fröjd att gå där och titta.


Inne i ett litet, litet telefonrum (mindre än en av våra duschar) finns det kvar små teckningar som några av arbetarna suttit och fördrivit tiden med för många år sedan. Jag får lite känslan av att alla människor bara lämnat allt vind för våg och lämnat allting kvar precis som det var. Ett litet bord med ett par stolar lite slarvigt utdragna vittnar om att någon precis suttit där... inbillar jag mig. Och en glödande cigarettstump i ett askfat... men nej, det var bara en synvilla.På väggen hänger verktygen redo att tas i bruk.


STORA vackra fönster i gjutjärn täcker hela väggen på ena sidan. Där finns ett fantastiskt ljus och jag hoppas att jag ska få komma hit och fota igen vid tillfälle. Jag känner mig glad och stolt att få ha varit med och sett ett sådant här ställe innan det försvinner! 
Tuff, tuff, tuff... kraftverket tuffar på ett tag till. Ett 50-tal personer jobbar kvar i de GIGANTISKA fabrikslokalerna. Det känns ändå öde och tyst. Snart är det borta?
13 kommentarer:

Yvonne - Frl.Klein sa...

Hi Jenny,
your photos are always so beautiful!
Have a wonderful weekend,
Hugs,
Yvonne

emilias gömmor... sa...

Gud vad läckert!!!

Kram på dig Jenny! Önskar dig en trevlig helg!

Rosenvit sa...

Vilket privilegium att ha fått föreviga detta! Buddah(gubben) är av den mer ovanliga sorten. Jag som älskar dessa avbilder blir grön av avund...

Må väl i hösthelgen!
Anna

Hanna sa...

Ha en fin fredagskväll!
Kram
Hanna

Johanna Stålros sa...

Wow så pampiga och läckra...Trevlig helg önskar jag dig. Kram Johanna

Tusenfröjd sa...

Så himlans vackert, Jenny! Tänk att DU åtminstone har fått föreviga detta... ljuva tanke och så fint fångat. Golvet, skåpen, trappan, fönstren, buddhan...
Ha en fin helg!
Kram Liv

Grodmamman sa...

Är så fascinerad av dina bilder från jutefabriken. Att saker i en fabrik kan vara så vackra!:)
Kram

elsamarianne sa...

Man önskar ju att såna ställen ska finnas för evigt, för att påminna oss om det vackra i det unika. Jag tänker på de gamla linneväverierna som fått nya liv.
Du skulle aldrig skrivit det där om Wordfeud. Givetvis har jag laddat ner och ska prova...skyller på dig om det går illa ;-)
kram elsamarianne

HOUSE of MANDY sa...

Va fint det ser ut.

Trevlig helg.

Kram Amanda

Lundagård sa...

Trappan, GOLVET, fabrikskänslan, ojoj så fint, WOW!

honeypieLivingetc sa...

*suck*

som jag njutit nu en stund !
tack tack & åter tack ..

& kärlek.

Vintage House sa...

Hej
Fantastiskt läckert kan förstå att gick runt och njöt av allt det vackra:)
ha dig en fin fin måndag
kram
sandra

Galleri Hönshuset sa...

Underbara foton =)