27 september 2011

Skandinaviska Jute - Spinneri & Väfveri Aktiebolaget


Jag har varit på Skandinaviska Jute - Spinneri & Väfveri AB i Oskarström! Ett fantastiskt gammalt ställe med underbara bilder att fånga. Fabriken ska stängas och läggas ned och jag fick av en händelse möjlighet att åka dit o titta. Jag kan säga att jag tog MÅNGA foton och jag ska visa er några i en orgie några inlägg framöver. 


Som ni kanske vet är jag ju ganska glad för det lite ruffiga stuket och här var alla byggnaderna byggda med gammalt tegel - så förtjusande VACKERT. Särskilt med vildvinet växande både här och där.


Förutom att byggnaderna var vackra och hade stora fina fönster fanns det också klockor på flera av husen. Skulle bara vilja klättra upp dit och ta med mig den klockan hem...

Från början (1889) tillverkades främst juteväv och jutesäckar på fabriken. Så småningom byggdes fabriken till och man började även med linnetillverkning. På 1910-talet var Oskarströms Linne ett välkänt varumärke på högklassiga linnevaror. Numera tillverkas det glasfiberväv.


Vad får ni för känsla när ni ser denna bilden?

Went to a beautiful place and took pictures. More to come!

9 kommentarer:

Lisa sa...

vilket underbart ställe att inspireras av. En ren njutning förstår jag. Ha de gott..

Kram Lisa

Rosenvit sa...

Jösses vilken upplevelse kan jag tro.
Det runda fönstret på första bilden är bara så underbart.
Vad ska hända med fabriken nu?

Kram
Anna

Postadress Torslanda sa...

Wow, vilket ställe. Undrar ju då lite vad du jobbar med som för dig till spännande byggnader som denna.

Vintage House sa...

Hej
Helt fantastisk byggnad kör bara förbi Oskarström på väg ner till Halmstad så det blir inte att man åker in där, men helt underbart vackert..
Vi har en gammal fabrikslokal som jag har varit inne i och fått se alla härliga detaljer och fick även med mig en del hem titta in på bloggen idag kan du se något av det.
En helt fantastisk miljö men gamla fina maskiner mm.
ha en fin dag
kram
sandra

elsamarianne sa...

Oj oj vilket ställe. Älskar också de där röda tegelbyggnaderna. Det blir underbara bilder, och känslan när man är på plats är fantastisk.
För en massa år sen var jag ofta på gamla München-bryggeriet på Söder i Stockholm innan det byggdes om, å jobbets vägnar, och det var en superhäftig byggnad. Har inte sett det irl sen de hottade upp stället. Men minns känslan.
Idag åker dottern o jag t Ullared. Hennes tik väntar valpar så vi passar på innan hon får huset fullt. Shop ´til you drop, s a s.
kram elsamarianne

Anonym sa...

Är det i Oskarström alltså? Där är jag född :) Fast jag har aldrig sett detta.

EvaB sa...

Sådana gamla fabriksbyggnader i tegel är speciella och vackra. Jag har en del linneprodukter från just Oskarström, de vävde väl handdukar och annat i alla fall in på 60-talet, kanske 70 också?

honeypieLivingetc sa...

men men men.
min lååÅånga kommentar
försvann innan idag .. : (

underbart är vad jag tycker i alla fall,
~ & hoppas på en fototur dit tillsammans
med Dig !

kram, hannah

ANNA sa...

"Jutan" Jag bodde i en av byarna i upptagningsområdet och gick på högstadiet i Oskarström i mitten på 80:talet. Jag hade flera skolkamrater vars föräldrar jobbade där. Lite trötta, slitna och väldigt plikttrogna personer allihop. Fast jobbet var både hårt och till viss del smutsigt, lönen inte den högsta och efter vad jag förstått ledningen inte alltid den bästa så var dessa personer ändå stolta. De tillhörde något, en tradition och ett yrke med förankring i bygden. När de berättade att de minsann jobbade på "Jutan" så visste ju alla var och vad det var.

Att denna fabrik samt ett antal andra företag lägger/eller har lagt ner är katastrof för Oskarström, en liten ort i Hallands inland lite styvmoderligt behandlad av stora Halmstad och utan eget styre heller resurser. När jag ibland pratar med gamla skolkamrater som antingen bor kvar eller har flyttat tillbaka så har tonen i deras samtal ändrats. De pratar inte på som förut, att det är så bra där ute, att de trivs och att även jag borde ge orten en chans jag också. Näe, nu är det många som funderar på att flytta därifrån, en del till å med tvingas, de har pga nedläggningar blivit utan jobb och har inte längre möjlighet att behålla sina hus.

Jag flyttar aldrig någonsin till Oskarström, det är inte min plats i tillvaron (endast ett litet stopp på vägen under några år av min uppväxt) men jag kan inte låta bli att bli lite förbannad, all denna centralisering och omlokalisrering som sker runt om oss. Varför! pengar är inte så viktiga i det stora hela, människor och trygghet är det.